Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η Ιστορία της Κομμωτικής - History of Coiffure




Από τα πολύ παλιά χρόνια, ο άνθρωπος ασχολήθηκε έντονα για να ικανοποιήσει την ανάγκη του για ομορφιά. Η ομορφιά ως ανάγκη είναι πανάρχαια και απασχόλησε όλους τους ανθρώπους, γυναίκες και άντρες ανεξαρτήτου ηλικίας. Ένα μέσο ικανοποίησης της ανάγκης ¨ομορφιά¨ είναι η περιποίηση και η διαμόρφωση των μαλλιών, δηλαδή η κομμωτική.





















Η κομμωτική είναι μια τέχνη με βαθιές ρίζες στα βάθη των αιώνων.
Από τα αρχαία χρόνια πολλοί λαοί ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την περιποίηση των μαλλιών τους. Από αυτούς ξεχώρισαν οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Σύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Μινωίτες, οι Ρωμαίοι, οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποίησαν για τον σκοπό αυτό παράξενα υλικά και εργαλεία.
Μερικά από αυτά ήταν το ξύλο, το καλάμι, ο πηλός, ο οψιδιανός, οι καρποί των δέντρων, το λάδι, ο ασβέστης κ.λ.π. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο άνθρωπος από την εμφάνιση του κιόλας στην γη, στο να χρωματίζει το δέρμα και τα μαλλιά του για λόγους τόσο θρησκευτικούς όσο και καλλωπιστικούς.
 
Ωστόσο, τα πρώτα ιστορικά τεκμήρια για τον χρωματισμό των μαλλιών (και όχι μόνον) προέρχονται από τους τάφους του Φαραώ. Η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν για την βαφή των μαλλιών τους μεταλλικά στοιχεία και τουλάχιστον τρία φυτικά χρωστικά: Χέννα, Σουμρίκι και Ρένγκ που έδιναν κόκκινο, κίτρινο και μαύρο χρώμα. Είναι επίσης γνωστό ότι την ίδια εποχή χρησιμοποιούσαν την Χέννα οι λαοί της Ινδίας, της Περσίας και του Ισραήλ.
 
Οι αρχαίες Ελληνίδες έβαφαν τα μαλλιά τους με διάφορα μείγματα από τάλκ και φυτικούς χυμούς, αλλά και με επικίνδυνες συνταγές που είχαν βάση τον ανθρακικό μόλυβδο (στουπέτσι) και τον θειούχο υδράργυρο (κιννάβαρι). Οι Λατίνοι συγγραφείς μας πληροφορούν για τις συνταγές βαφής μαλλιών που χρησιμοποιούσαν οι Γαλάτες και που ασφαλώς είχαν υιοθετήσει και πολλές Ρωμαίες κυρίες. Για το ξάνοιγμα των μαλλιών χρησιμοποιούσαν μίγμα από λίπος γίδας και στάχτη οξιάς.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για το χρωματισμό των μαλλιών χρησιμοποιούσαν φλοιό καρυδιών, άλατα του μολύβδου και του χαλκού και για πιο εύκολη χρήση, χτένισμα με μολύβδινες χτένες. Όταν ανακαλύφθηκε η Αμερική έγινε γνωστό ότι οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν ινδικό λουλάκι για να ζωντανεύουν τα κατάμαυρα μαλλιά τους. Το χρωματικό αποτέλεσμα που πετύχαιναν είναι το σημερινό blue-black (μαύρο-μπλέ).

Περί το τέλος του 16ου αιώνα το ξανθό χρώμα έγινε αληθινή μανία στην Βενετία. Οι κομψότερες Βενετσιάνες μούσκευαν τα μαλλιά τους με ένα διάλυμα καυστικής σόδας και καθόντουσαν στον ήλιο 3-4 ώρες κάθε ημέρα. Με αυτόν τον μάλλον επώδυνο τρόπο αποκτούσαν το περίφημο ξανθό Βενετίας που αποθανάτισε στα έργα του ο μεγάλος ζωγράφος της Αναγέννησης Τισιανός. Τα πρωτόγονα αυτά μέσα χρωματισμού των μαλλιών δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα μέχρι την εποχή της περούκας, οπότε δεν υπήρχε πια θέμα βαφής, ένα πουδράρισμα στην περούκα ήταν αρκετό.

Με την εποχή της περούκας άρχισαν και τα περίτεχνα χτενίσματα της εποχής που και αυτά όμως έχουν τις ρίζες τους στα πολύ παλαιά χρόνια. Τα Ελληνικά χτενίσματα ξεχώρισαν για την δημιουργικότητα αλλά και για την απλότητά τους από την Μυκηναική εποχή (1200 π.Χ.) με τις διπλές κορώνες και τις κατσαρές μπούκλες στο μέτωπο μέχρι και την Μινωική εποχή (1600 πΧ) και τις διακοσμήσεις από πολύτιμα διάδημα με πολλή φαντασία και αρχοντιά.

Mary & Elizabeth Capel,1650, by Cornel. Johnson




















Οι εποχές του Μπαρόκ, του Ροκοκό, του ρομαντισμού αλλά ακόμη και η μόδα των χρόνων του Ανρύ Γκωμώ σημάδεψαν με την δημιουργικότητα και την φαντασία τους τις εποχές αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες αφού το χτένισμα προσέδιδε την κοινωνική τάξη που ανήκαν. Όλα τα υλικά και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την Αρχαία εποχή για να επέμβει ο άνθρωπος στα μαλλιά του διέφεραν γεωγραφικά και χρονικά.

Όμως όλα μαζί συνέθεταν την τέχνη της κομμωτικής.
Η τέχνη αυτή χρειάστηκε να περάσει πολλά και διάφορα στάδια εξέλιξης μέχρι να φτάσει στα σημερινά επίπεδα. Η εξελικτική πορεία της κομμωτικής συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα και μάλιστα με γρηγορότερο ρυθμό από ότι στο παρελθόν. Η σημερινή κομμωτική χαρακτηρίζεται από την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει ο κλάδος αλλά και από τις έντονες, ταχύτατες και τολμηρές αλλαγές και καινοτομίες. 


Πρόσφατα γυρίστηκε ένα μίνι ντοκυμαντέρ 15 λεπτών από την Dr. Katherine Schwab του πανεπιστημίου Fairfield στις ΗΠΑ, στο οποίο έγινε απόπειρα αναπαραγωγής των αρχαιοελληνικών χτενισμάτων των Καρυάτιδων της Ακρόπολης σε έξι φοιτήτριες! Το ντοκυμαντέρ κρατάει μόλις 15' αλλά σε πραγματικό χρόνο χρειάστηκαν πολλές ώρες για κάθε μία κοπέλα. Παρακάτω τα τελικά αποτελέσματα, που επιβεβαίωσαν πως τα περίτεχνα χτενίσματα των αγαλμάτων δεν υπήρχαν μόνο μέσα στο μυαλό των γλυπτών, αλλά αντιπροσώπευαν πραγματικές γυναίκες!



















Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες δείτε την σχετική

16 σχόλια:

ola de palabras... είπε...

Γεια σας παιδιά. Χρύσα και Τάσο αν δεν κάνω λάθος.
Το σχόλιο είναι άσχετο με την ανάρτηση αλλά ήθελα να σας πω ένα μπράβο για το ευφυές άβαταρ που έχετε και τον τίτλο του βλογ σας.Πείτε μου ότι και το κομμωτήριο το λένε Μόνα Τρίχα!
Καλά, ΑΨΟΓΟ, δεν υπάρχει!!!
Κρίμα που είμαι μακρυά και δεν μπορώ να έρθω. :)

Καλές δουλειές!

Mona Trixa είπε...

Γεια σου Αθηνά, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια και το follow back!
Όντως, το μαγαζί λέγεται Μόνα Τρίχα, στην ανάρτηση "Μερικές νέες απόψεις του κομμωτηρίου μας"(του Δεκέμβρη) έχει φωτό της βιτρίνας :)
Ξεχάσαμε να τις βάλουμε στο παρακάτω slidάκι, θα αναρτήσουμε σύντομα νέο με πιο πολύ υλικό.

Με μια πρώτη ανάγνωση το βλογάκι σου έχει απ'ότι είδαμε αρκετή πλάκα, θα το ξεψαχνίσουμε καλύτερα να καταθέσουμε και μερικά δικά μας λογάκια όπου μας κάνει κλικ :))

taio είπε...

excelente post

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τα χτενίσματα που παρουσιάζονται είναι εκπληκτικά!!! Συνεχίστε την καλή δουλειά!
Ευχαριστώ και για την επίσκεψη αλλά και τα καλά σας λόγια στο ιστολόγιο μου!!!

LongIslandWeddingOfficiant είπε...

Love your blog! Thank you for visiting mine. Following you.
xx
Erena @
http://askerena.blogspot.com/

Evie είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το γλυκό σου σχόλιο. Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, από εδώ και μπρος θα τα λέμε.

evangello είπε...

ΑΡΙΣΤΑ!!!!!!!!

Mona Trixa είπε...

Ευχαριστούμε θερμά για τα καλά σας λόγια, την επίσκεψη και τα follow :)
Thank you for your kind comments, for visiting our blog and following us :)

Kiki Aposeki είπε...

Καλημέρα!!! Μια ανάρτηση γεμάτη πληροφορίες και τέλειες δημιουργίες!!! Καλώς σας βρήκα!!!

Mona Trixa είπε...

Ευχαριστούμε πολύ Κική, να'σαι καλά!
Εσύ έχεις φτιάξει ακόμη πιο ωραία πράγματα πάντως,
τα τσεκάρουμε τώρα :)

Maria G. είπε...

Καλησπέρα! Πριν κάποιες μέρες μου αφήσατε ένα από τα πιο όμορφα σχόλια που έχω δεχτεί ως τώρα... Ειλικρινά ευχαριστώ πάρα πολύ... Με έκανε να συνειδητοποιήσω κάποια πράγματα και πλέον αισθάνομαι πολύ καλύτερα... Πράγματι, ο άνθρωπος κρύβει απίστευτη δύναμη και θέληση μέσα του και απλώς πρέπει να μάθει να την χειρίζεται με τον σωστό τρόπο...

Και ναι, τώρα νιώθω πολύ πιο δυνατή από τη στιγμή που έκανα εκείνη την ανάρτηση και νιώθω και πάλι εκείνη την υπέροχη δίψα για ζωή.

Ευχαριστώ και πάλι!

Jose Ramon Santana Vazquez είπε...

..DESDE
MIS HORAS ROTAS
OS INVITO
A UN VIAJE
POR LAS
GALAXIAS
COMPARTO VUESTRO BLOG
Y CON ILUSION
Y UN MAR
LLENO DE LUZ
Y ARENAL
HECHO EN EL
YA SU POESIA
COMO A PAN
QUE SU RASTRO VA
NO POR HAMBRE
SINO POR SERLE
LINO LEVADURA
EN LA QUE JUNTOS
AL COCER SIRVAN
AMBOS ROSAL CRECER...


CON UN FUERTE ABRAZO :
MONA TRIXA


J.R.S.

Mona Trixa είπε...

Χαιρόμαστε πολύ Μαρία για αυτό, σου ευχόμαστε το καλύτερο!

Gracias por sus amables palabras Jose!
Usted tiene un blog impresionante!

Mi_Mi είπε...

wow i love the hair soo pretty..
Mi-Mi
x
mi-miworld.blogspot.com/

Darwin Bruno είπε...

Muy interesante. Gracias por compartir esas informaciones con nosotros. Fue un gusto leerte y visitarte.Te envío un saludo desde aquí.

http://socialculturalyhumano.blogspot.com/

realwomanadmin είπε...

Like :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...