Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τρίχα, η γνωστή μας άγνωστη - Μέρος 2ο

Χαρακτηριστικά σγουρά...
...και ίσια μαλλιά





















Υπάρχουν διάφορα είδη τριχών. Από εντελώς ίσιες έως πολύ σγουρές, με αρκετές διαβαθμίσεις ενδιάμεσα. Οι πολύ σγουρές τρίχες συναντώνται κυρίως στους σκουρόχρωμους ανθρώπους, ιδίως στους αφρικανούς. Είναι αρκετά πλατιές, σαν σερπαντίνες. Όσο πιο πλατιά είναι μία τρίχα τόσο πιο φυσικά σγουρή είναι. Τα πολύ ίσια μαλλιά, αντίθετα, είναι σχεδόν εντελώς κυλινδρικά. Ίσια μαλλιά έχουν κυρίως οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες της Άπω Ανατολής. Οι μεν σε διάφορες αποχρώσεις, οι δε συνήθως μαύρα...



Σιβηρικό Χάσκι
Το φυσικό χρώμα των τριχών μας καθορίζεται από δυο παραλλαγές της πρωτεΐνης μελανίνη, την ευμελανίνη και την φαιομελανίνη. Η ευμελανίνη κυριαρχεί στα σκούρα ξανθά, καστανά και μαύρα μαλλιά, ενώ η φαιομελανίνη στα κόκκινα. Τα πολύ ξανθά μαλλιά έχουν πολύ λίγη μελανίνη, τα γκρίζα ελάχιστη, και τα λευκά καθόλου.

Το τρίχωμα, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, αναπτύχθηκε πρωτίστως ως μέσο θερμοπροστασίας, και επιπλέον για αισθητικούς λόγους προσέλκυσης του έτερου ήμισυ και ζευγαρώματος. Τα ζώα με ελκυστικό τρίχωμα και οι άνθρωποι με όμορφα μαλλιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζευγαρώσουν και έτσι να κληροδοτήσουν τα γονίδιά τους. Όπως και στους ανθρώπους, στην φύση πάντα άρεσε το ωραίο.

Οι τρίχες μας λοιπόν, που αρκετοί θεωρούμε ως δεδομένες, πρόκειται για το αποτέλεσμα εκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης, φυσικής επιλογής και διασταυρώσεων. Ένας γενετικός θησαυρός, κυριολεκτικά, τον οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε και να του φερόμαστε με την δέουσα φροντίδα και προσοχή.

5 σχόλια:

iliana είπε...

Poly enimerwtiko post!x

Mi_Mi είπε...

wow great post i love the secon!! oo i forgt her name but she is really prety!!
Mi_Mi
x
mi-miworld.blogspot.com/

Mona Trixa είπε...

Ευχαριστούμε ilianna :)

She's Reese Witherspoon Mi_Mi :)

Darwin Bruno είπε...

Pase de visita por aquí. Un gusto visitarte. Te envío un cordial saludo deseandote una linda semana.

Michael είπε...

Mmm, my hair is a bit wavy but thanks to gel and wax I can tame them the way I want. I've been to both your sites but the other one's a bit heavy. It's mostly about politics and really serious stuff. Anyway, it's nice to meet you.

Take care!

Myke
Show Me Your Look Today
The Pinoy Wanderer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...