Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τρίχα, η γνωστή μας άγνωστη - Μέρος 1ο

Τις θεωρούμε τόσο αυτονόητες και συνήθεις που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτές, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα μέρη του σώματός μας.
Τι πραγματικά λοιπόν είναι οι τρίχες; Από τι αποτελούνται; Πως μεγαλώνουν; Είναι ζωντανές ή νεκρές, όπως συνήθως λέγεται; 

Έχουν γραφτεί τόμοι ολόκληροι για αυτές και θα ήταν αδύνατο στο παρών άρθρο να τα αναφέρουμε όλα, αλλά θα προσπαθήσουμε πολύ συνοπτικά να καλύψουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για αυτές τις γνωστές μας άγνωστες.

Οι τρίχες συναντώνται αποκλειστικά στα θηλαστικά, συνιστώντας ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά τους. Φυτρώνουν από μικροσκοπικές δομές που λέγονται θύλακες (follicles). Ο θύλακας φιλοξενεί τον βολβό (bulb), ο οποίος με την σειρά του στεγάζει την θηλή (papilla) της τρίχας. 

Η θηλή ή επιθηλιακός ιστός είναι το πιο ζωντανό και ενεργό μέρος κάθε τρίχας, και όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα, είναι το σημείο που αιματώνεται ώστε το κατώτερο στέλεχος της τρίχας να διατηρείται "ζωντανό", να παρέχονται θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο...


 Σε αυτό το σημείο επίσης παράγονται οι πρωτεΐνες κερατίνη και μελανίνη. Η πρώτη είναι βασικό δομικό συστατικό κάθε τρίχας και η δεύτερη είναι αυτό που δίνει το χρώμα της.

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε επίσης να δείτε τον σμηγματογόνο αδένα (sebacious gland), που παρέχει την απαραίτητη λίπανση στην τρίχα και την κάνει πρακτικά αδιάβροχη, της δίνει ελαστικότητα και λάμψη, και τον "ανορθωτήρα μυ" στα δεξιά, που είναι αυτό ακριβώς που κάνει τις τρίχες μας να "σηκώνονται όρθιες" όταν ανατριχιάζουμε ή όταν τρομάζουμε. Το κύριο στέλεχος της τρίχας και από τι αυτή αποτελείται θα το κοιτάξουμε παρακάτω. Όσον αφορά το αν είναι οι τρίχες νεκρές ή ζωντανές γενικώς θεωρείται πως το ορατό τους τμήμα από την επιδερμίδα και άνω είναι "νεκρό", ενώ το κατώτερο μη ορατό "ζωντανό". Αυτό από άποψη βιολογικής δραστηριότητας και μόνο, οπότε θα μπορούσαμε ίσως πιο ορθά να τα ονομάσουμε αντίστοιχα ανενεργό και ενεργό.


To στέλεχος της τρίχας αποτελείται από τρεις στιβάδες, τον μυελό (medula), τον φλοιό (cortex) και την επιδερμίδα (cuticle). Και οι τρεις φαίνονται καθαρά στην παρακάτω εικόνα. Ο μυελός είναι ο πυρήνας της τρίχας αλλά, σε αντίθεση με τον πυρήνα των κυττάρων, δεν συναντάται πάντα. Συνήθως απουσιάζει από τα πολύ ξανθά μαλλιά και το πολύ αραιό τρίχωμα του σώματος. Η σκοπιμότητα και η λειτουργία του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Ο φλοιός αποτελεί περίπου το 80% της τρίχας. Αποτελείται κυρίως από κερατίνη και μελανίνη και είναι η στιβάδα που δίνει την αντοχή, την ελαστικότητα και το χρώμα στην τρίχα. Όταν βάφουμε τα μαλλιά μας η βαφή επιδρά ακριβώς εδώ.

Η επιδερμίδα αποτελείται από μία πάρα πολύ λεπτή στιβάδα κερατίνης που έχει μορφή λεπιών. Είναι αυτή που προστατεύει τις δυο εσωτερικές στιβάδες και είναι εντελώς διάφανη. Η κατάσταση των μαλλιών μας εξαρτάται από την κατάσταση της επιδερμίδας της τρίχας. Για παράδειγμα προϊόντα με υψηλό pH (αλκαλικά) ανοίγουν τα "λέπια" και τα μαλλιά μας γίνονται άγρια και σκληρά. Επίσης όταν τα λέπια ανοίγουν σταδιακά περνάνε βλαβερές ουσίες ανάμεσά τους και φτάνουν στον ευαίσθητο φλοιό, με αποτέλεσμα αυτός να αρχίσει να καταστρέφεται. Προϊόντα, αντίθετα, με χαμηλό pH (όξινα) κλείνουν τα λέπια και τα μαλλιά μας φαίνονται και είναι λεία, απαλά και ανθεκτικά.

Μείνετε συντονισμένοι για την συνέχεια, όπου θα καλύψουμε τα διάφορα είδη τριχών, τον ρόλο του τριχώματος στους ανθρώπους και στα ζώα, και διάφορα άλλα.

3 σχόλια:

ANNA FLO είπε...

Σπουδαίες πληροφορίες.....περιμένω τη συνέχεια. Εξάλλου όλοι γνωρίζουν ή σχεδόν όλοι ότι η υγεία του οργανισμού φαίνεται και από τις τρίχες μας, από την ποιότητά τους.
Πρόσφατα σε φίλη εξαιτίας τριχόπτωσης της βρήκε ο γιατρός ένα σπάνιο είδος θυρεοειδή.
Καληνύχτα!!!

Mona Trixa είπε...

Ευχαριστούμε πολύ, η συνέχεια δεν θα αργήσει :)

ELEUTHERIA1988 είπε...

hey..great blog..i follow you take a look at mine..thanks!http://thestyle-guide.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...